Jak wygląda pozyskiwanie pierzgi pszczelej

Jak wygląda pozyskiwanie pierzgi pszczelej

Wiele osób uważa, że pyłek pszczeli to najlepsza multiwitamina dla naszego organizmu. Jednak jest jeszcze pierzga, która ma jeszcze większą wartość i nią również warto się zainteresować.

Pierzga to pyłek kwiatowy złożony w komórkach plastra i zalany miodem przez pszczoły. Taki pyłek w temperaturze ula będzie fermentował a pszczoły korzystają z niego jako z pożywienia w okresie zimowym. Jest to jedyne białkowe pożywienie pszczół. W ciągu roku dla całej rodziny pszczelej trzeba go nawet 18 kg. Jako, że pierzga jest produktem naturalnym mamy mało badań naukowych, które opisują jej prozdrowotne właściwości. Poniższy artykuł będzie zbiorem danych, które dało się uzyskać z różnych artykułów, które tego tematu dotyczyły. W większości jest to wynik pracy badaczy z Polski i Rosji. Udało się im wykazać, że pierzga działa antybiotycznie, immunostymulująco a także odżywczo.

Skład pierzgi

Pierzga to naturalna substancja, która wykazuje silne działanie antybiotykowe. Bogata zawartość selenu poprawia detoksykację organizmu oraz wpływa stymulująco na układ odpornościowy. Pierzga jest to naturalny produkt, w którym mamy dużą zawartość monosacharydów, witaminy K, enzymów a także aminokwasów. Pierzgę gryziemy do czasu aż zostanie tylko wosk. Wosk także będzie można zjeść. Wystarczy jedna porcja pół łyżeczki, by zobaczyć, że uda się wzmocnić układ odpornościowy.

Jak powstaje pierzga?

Pszczoły zbieraczki po powrocie do ula składają przyniesiony pyłek do komórek plastra. W jednej komórce może być kilkanaście obnóży złożonych przez różne pszczoły. Gdy komórka będzie już wypełniona to inne pszczoły rozpoczynają rozdrabnianie złożonych obnóży na mniejsze fragmenty i je sprasowują. Obnóże będzie ulegać konserwowaniu, ponieważ pszczoły dodają tam ślinę i enzymy. Obecność tych składników sprawia, że pyłek będzie zabezpieczony przed rozwojem drobnoustrojów. Dzięki temu uda się zagwarantować bezpieczeństwo dla pyłku, który nie zepsuje się przed dalszym procesem konserwacji wynikającym z zalania go miodem. Następnie po zalaniu zamyka się plaster woskiem.

Pierzga znajduje się w atmosferze pozbawionej tlenu, dlatego może być tam przez długi okres i nie ulega zepsuciu. Kwas mlekowy jaki będzie tam tworzony działa w tej sytuacji jak silny konserwant. Pierzga znajdująca się w plastrach ma spore ilości wody. Pszczelarze w zależności od przeznaczenia będą ją suszyć albo dokonują jej zalania miodem. Pierzga jest bardzo podobna do pyłku, ale jednak jej składniki są łatwiej przyswajalne dla ludzkiego organizmu, dlatego może się dla naszego zdrowia okazać korzystniejsza niż pyłek. Na pewno warto po nią sięgać, ponieważ lista cennych składników w jej składzie jest rzeczywiście bardzo długa.

Więcej na http://sklepmiodek.pl/pierzga-pszczela-baza-wiedzy/wszystko-o-pierzdze-pszczelej/blbe_rejm

Previous Czy łóżko trzypiętrowe jest bezpieczne?
Next Akcesoria Apple 2020 roku

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Nasiona marihuany

Przez wieki konopie były bardzo cenionym roślinami. Były nie tylko źródłem pożywienia, ale dostarczały także włókien do wyrobu lin i ubrań, produkowano z nich także papier. Konopie były roślinami chętnie

Life&Style 0 Comments

Dlaczego nie powinniśmy lekceważyć zakupoholizmu?

Uzależnienie od zakupów nazywany też kompulsywnymi zaburzeniami zakupowymi, jest coraz poważniejszym problemem. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych zmaga się z nim jedna na 20 osób. Niestety, choć mamy do

Life&Style 0 Comments

7 Powodów, dla których warto przejść na makijaż mineralny

Makijaż mineralny nie zawsze miał najlepszą reputację. W przeszłości mógł być kojarzony z kredową, ziarnistą teksturą i efektem maskowania. I z tym zgadza się Aimee Adams, artystka makijażu sentymentalnego. „Nigdy

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź