Powstawanie pierzgi pszczelej

Powstawanie pierzgi pszczelej

To pyłek pszczeli, który zostanie przez pszczoły przetworzony w ulu. Podobnie jak odnóża będzie pokarmem białkowym dla rodziny pszczelej. Jest łatwej i szybciej przyswajalna niż pyłek surowy a także ma więcej cennych związków bioaktywnych jak witaminy i minerały. Pierzga będzie miała właściwości podobne do pyłku, ale będzie korzystniejsza dla organizmu, ponieważ to mieszanina pyłku z różnych roślin. Jest także szybciej wchłaniana, ponieważ otoczki pyłkowe są rozpuszczone w procesie przetwarzania pyłku na pierzgę.

Jak powstaje pierzga?

Po tym jak pszczoły zbieraczki zrzucą obnóża do komórek plastra pszczoły ulowe będą je rozdrabniać i dodają tam wydzielinę z gruczołów ślinowych a potem ubijają w komórkach pszczelich. Potem dopełnia się komórki miodem, dzięki czemu dochodzi w warunkach beztlenowych do procesu fermentacji mlekowej. Podwyższona zawartość węglowodanów a także kwasu mlekowego sprawia, że nie będzie się rozwijać pleśń oraz bakterie gnilne. Dzięki temu produkt ten może być bez obaw o zepsucie długi czas przechowywany. Pod wpływem enzymów wprowadzonych przez pszczoły i bakterii w pierzdze zachodzą przemiany chemiczne znajdujących się tam węglowodanów, białek i tłuszczów. Po paru tygodniach przechowania w ulu pierzga będzie ulegać znacznej przemianie w stosunku do pyłku.

Obecnie pozyskuje się pierzgę ręcznie z pasiek, by w ten sposób zachować jej czystość. Niestety takie zajęcie jest żmudne. Pozyskanie pierzgi w dużych ilościach będzie trudne i dlatego jest to produkt niszowy i drogi. Jednak koszty poniesione na jej zakup będą nieporównywalne do jej cennych właściwości i zbawiennego wpływu na ludzki organizm.

Na co będzie polecana pierzga?

Można powiedzieć, żę właściwie na wszystko.

Polecana w okresie rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych, po zawałach, w spadku odporności, chronicznym zmęczeniu przy niedoborach witamin, składników mineralnych. Stosuje się ją przy anemii, wzmacnia układ nerwowy, reguluje pracę układu trawiennego. Działa ochronnie, odtruwająco, wzmacnia nasz organizm.

100 gram czystej pierzgi dobrze wymieszać należy z jednym kilogramem miodu i zażywać jedną łyżkę stołową mieszanki rano na czczo. Pierzga ma mniej białka i tłuszczu o około 66%. Wzrasta natomiast ilość cukrów o około 60 procent i innych składników mniej więcej o około 23%. W pierzdze występuje dużo kwasu mlekowego a także witamina K. Produkt ma więcej peptydów a także wolnych aminokwasów, dlatego białko jest bardziej aktywne biologicznie. Dzięki temu stają się one również lepiej przyswajalne.

Więcej znajdziesz ma http://kosmetyka-borczyk.pl/

Previous 7 Powodów, dla których warto przejść na makijaż mineralny
Next Pierścionek zaręczynowy – złoty czy srebrny?

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Okolicznościowe życzenia i prezenty

Każdy z nas znajdzie bez wątpienia wiele różnych okazji, gdy warto będzie komuś złożyć życzenia i wręczyć jakiś upominek. Urodziny, imieniny, jakaś rocznica – to wszystko te dni, gdy chcemy

Life&Style 0 Comments

Agroturystyka sposób na wakacje, sposób na życie

Agroturystyka to szansa na pieczenie chleba według oryginalnej receptury czy piecie herbaty z pokrzyw i nie tylko. Gospodarstwa agroturystyczne zachęcają turystów do wakacyjnego wypoczynku właśnie na wsi.  Propozycji jest co

Life&Style 0 Comments

Zakwaszenie organizmu – dlaczego i co z tym zrobić?

Coraz częściej możemy spotkać się z tematyką zakwaszenia organizmu. Można powiedzieć, że niejako to zagadnienie stało się w ostatnich latach modne, coraz więcej osób myśli o tym, by zadbać o

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź